Σάββατο, 5 Νοεμβρίου 2011

ΒΟΛΕΣ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΥ ΣΤΗ ΜΕΡΚΕΛ Σρέντερ: "Η Ευρώπη δεν βοήθησε αρκετά την Ελλάδα"

Για καθυστέρηση ανάληψης ευθύνης στην κρίση χρέους κατηγορεί ο Γκέρχαρντ Σρέντερ τη Μέρκελ. Ακόμη σημειώνει, πως "αν η εικόνα για την οικονομία της Ελλάδας ήταν ξεκάθαρη τότε, μπορεί να μην είχε μπει στην ΕΕ"
Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας κατηγορεί την Άγκελα Μέρκελ, ότι "άσκησε με καθυστέρηση την εξουσία της στην κρίση χρέους της ευρωζώνης και ήταν το πιο σωστό πράγμα που μπορούσε να κάνει, ακόμα και αν υπήρξαν αντιδράσεις από το κόμμα της και από την κοινή γνώμη στη Γερμανία".
"Η καγκελάριος ανέλαβε με καθυστέρηση την ευρωπαϊκή ευθύνη. Τώρα υπάρχει κίνδυνος να αντιμετωπίσει την έντονη αντίδραση του κόμματός της και των ψηφοφόρων. Όμως, αυτό ήταν το σωστό: να κινδυνεύεις να χάσεις την εξουσία, επιδιώκοντας σημαντικές αποφάσεις", σημειώνει.

Ο πρώην καγκελάριος επισημαίνει ακόμη, πως το "μεγάλο λάθος" που έγινε απέναντι στην Ελλάδα στην κρίση χρέους της ευρωζώνης, ήταν ότι "η χώρα δεν βοηθήθηκε αρκετά να παραμείνει όρθια, όταν αποκαλύφθηκε το πλήρες μέγεθος των δημοσιονομικών της προβλημάτων".

"Δεν προκαλεί έκπληξη το ό,τι ο Έλληνας πρωθυπουργός ουσιαστικά δεν είχε την ευκαιρία να εφαρμόσει αυτά που του ζητήθηκαν. Οι συντηρητικοί σε όλη την Ευρώπη έκαναν πολύ λίγα πράγματα για να πείσουν την αντιπολίτευση (στην Ελλάδα) να πάψει να φέρεται τόσο ανεύθυνα", τονίζει.

Ο 67χρονος Σρέντερ παραδέχεται ακόμη, πως η Ελλάδα ίσως να μην είχε ενταχθεί στην ευρωζώνη αν οι ηγέτες της ΕΕ γνώριζαν το βάθος των δημοσιονομικών της προβλημάτων.

"Αν κάποιος είχε μια απολύτως καθαρή εικόνα για την οικονομική κατάσταση, εκείνη την εποχή, ίσως η απόφαση για την Ελλάδα να ήταν διαφορετική", υπογραμμίζει.

"Αλλά τότε υπήρξε μια γενική ομοφωνία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την ένταξη. Αυτοί που τώρα επικρίνουν την κυβέρνησή μας γι αυτό που συνέβη, ξεχνούν ότι το CDU και το FDP ψήφισαν υπέρ της Ελλάδας στο Ευρωκοινοβούλιο", αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σρέντερ.

Ο Σρέντερ, που ηγείτο της κεντροαριστερής κυβέρνησης της Γερμανίας από το 1998 ως το 2005, έχασε την υποστήριξη των αριστερών εταίρων του στον κυβερνητικό συνασπισμό και αμέσως μετά τις εκλογές, όταν προώθησε αυστηρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
news247.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου