Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Σκληραίνουν οι διαδηλωτές στη Γαλλία...

Σκληραίνουν τη στάση τους οι διαδηλωτές στη Γαλλία, αντιδρώντας κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος. Σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό του υπουργείου Εσωτερικών, περίπου 480.000 άνθρωποι, αριθμός κατά 20.000 μικρότερος από αυτόν των κινητοποιήσεων στις 12 Οκτωβρίου, εκτιμάται ότι συμμετείχαν στις σημερινές κινητοποιήσεις, οι οποίες στιγματίστηκαν από τις συγκρούσεις μεταξύ δυνάμεων της αστυνομίας και διαδηλωτών.


Περίπου 60.000 άτομα σύμφωνα με την αστυνομία και 330.000 σύμφωνα με τα συνδικάτα συμμετείχαν στη διαδήλωση που οργανώθηκε χθες στο Παρίσι. Την ίδια ώρα ένα από τα μεγαλύτερα γαλλικά συνδικάτα, η CGT, εκτιμά ότι ο συνολικός αριθμός των διαδηλωτών στη Γαλλία κατά των σχεδίων του προέδρου Νικολά Σαρκοζί για...


αναθεώρηση των ορίων συνταξιοδότησης έφτασε τα 3,5 εκατομμύρια, ίδιο αριθμό με τις κινητοποιήσεις ρεκόρ της 12ης Οκτωβρίου.

Τα συνδικάτα είχαν οργανώσει δύο παράλληλες πορείες, περιχαρακωμένες από τις αστυνομικές δυνάμεις που είχαν κλείσει τους κάθετους δρόμους. Παρόλα αυτά, ομάδες νεαρών κατόρθωσαν σε ορισμένα σημεία να εισχωρήσουν στους διαδηλωτές και συνέχεια προκάλεσαν επεισόδια.

Επεισόδια σημειώθηκαν και στο δυτικό προάστιο Ναντέρ της γαλλικής πρωτεύουσας, με τους αστυνομικούς να κάνουν χρήση δακρυγόνων προκειμένου να απωθήσουν τους ένθερμους νεαρούς διαδηλωτές που έβαλαν φωτιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Ανάλογο σκηνικό επικράτησε και στην Πλατεία Δημοκρατίας, με τους διαδηλωτές να στήνουν οδοφράγματα και να εκσφενδονίζουν πέτρες εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων.

Στη Λυών, οι συγκρούσεις νεαρών μασκοφόρων με των ειδικών δυνάμεων της γαλλικής αστυνομίας ήταν ιδιαίτερα σκληρές, με πετροβολισμούς και βόμβες μολότοφ από τους μεν και χρήση δακρυγόνων από τους δε.

Εν όψει της ψήφισης του νομοσχεδίου από τη Γερουσία αυτή την εβδομάδα, διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί σε περισσότερες από 200 πόλεις, όπου λόγω των κινητοποιήσεων σημειώνονται σοβαρά προβλήματα μετακίνησης.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις επεκτάθηκαν στα 12 διυλιστήρια της Γαλλίας τις τελευταίες επτά ημέρες, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζεται η απεργία των λιμενεργατών στο μεγαλύτερο λιμάνι διακίνησης πετρελαίου, το Φος-Λαβερά, κοντά στη Μασσαλία.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Σαρκοζί, εμφανίζεται αμετακίνητος, ξεκαθαρίζοντας με δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει.

Οι φόβοι πάντως για παράλυση της οικονομίας στη Γαλλία ενισχύονται αφού δυναμώνει το κίνημα των διαμαρτυρόμεων στους στρατηγικούς τομείς της ενέργειας και των μεταφορών.



Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου