Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

ΕΦΙΑΛΤΗΣ Η ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΟΥΣ : Τρέμουν τα πυρηνικά

Η τρομοκρατία αποτελεί έναν τεράστιο κίνδυνο αλλά η διάδοση των πυρηνικών είναι πολύ μεγαλύτερος. Αυτό δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της βρετανικής Μ16

Ο επικεφαλής της M16 Τζον Σόουερς δήλωσε σήμερα στην πρώτη δημόσια ομιλία ενός εν υπηρεσία επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών ότι οι τρομοκράτες μπορεί να χτυπήσουν τη Δύση ξανά "με τεράστιο ανθρώπινο κόστος", αλλά σημείωσε ότι ο κίνδυνος που εγκυμονεί η διάδοση των πυρηνικών όπλων είναι ευρύτερος.



Ο Τζον Σόουερς χαρακτήρισε μάλιστα "ζοφερό" τον κίνδυνο που εγκυμονεί η αποτυχία να εμποδιστεί η διάδοση των πυρηνικών όπλων σε χώρες όπως το Ιράν.

"Η τρομοκρατία είναι αρκετά δύσκολη και παρά τις συλλογικές μας προσπάθειες, μια επίθεση μπορεί να καταστεί δυνατό να πραγματοποιηθεί. Το ανθρώπινο κόστος θα είναι τεράστιο. Όμως η χώρα μας, το δημοκρατικό μας σύστημα, δεν θα πέσει από μια τυπική τρομοκρατική επίθεση", σημείωσε.

"Οι κίνδυνοι από τη διάδοση των πυρηνικών όπλων και των χημικών και βιολογικών όπλων είναι ευρύτεροι. Κάτι τέτοιο μπορεί να αλλάξει όλη την ισορροπία δυνάμεων σε μια περιοχή", σημείωσε ο Σόουερς.

Ως εκ τούτου ο επικεφαλής της M16 επέμεινε στην ανάγκη να γίνονται "κοινές επιχειρήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών" προκειμένου να εξασφαλιστούν οι περισσότερες πληροφορίες για τις προσπάθειες του Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο.

"Χρειαζόμαστε κοινές επιχειρήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών για να καταστήσουμε πιο δύσκολο για χώρες, όπως το Ιράν, να αποκτήσουν πυρηνικό όπλο", πρόσθεσε.

"Όσο περισσότερο οι διεθνείς προσπάθειες θα καθυστερούν την απόκτηση από το Ιράν της τεχνολογίας των πυρηνικών όπλων, τόσο περισσότερο χρόνο θα έχουμε για να βρεθεί μια πολιτική λύση", σημείωσε.

Ο επικεφαλής των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών πρόσθεσε εξάλλου ότι οι ανεπαρκείς πληροφορίες των υπηρεσιών πληροφοριών όσον αφορά το Ιράκ πριν από την εισβολή του 2003 έδειξαν "τόσο στους πολιτικούς όσο και στους αξιωματούχους" πόσο σημαντικό είναι να αξιολογούνται αυστηρά οι πηγές των πληροφοριών.

"Οι πηγές των υπηρεσιών πληροφοριών πρέπει να αξιολογούνται αυστηρά και οι εκθέσεις τους να σταθμίζονται πραγματικά σε σχέση με τις άλλες πληροφορίες. Αυτοί που τις φτιάχνουν και αυτοί που θέλουν να τις χρησιμοποιήσουν πρέπει να θέτουν τις πληροφορίες σε ένα ευρύτερο πλαίσιο", κατέληξε.

 
news247.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου