Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

ΑΠΟ ΟΗΕ ΣΤΟ ΙΡΑΚ : Όχι στην εκτέλεση

Να μην εκτελεστεί ο Τάρεκ Αζίζ ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν. Το ιρακινό Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο καταδίκασε σε θάνατο την περασμένη Τρίτη τον Αζίζ για "εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας", την περίοδο της καταστολής των σιιτών τη δεκαετία του 1980.


Ο ΟΗΕ ζήτησε από το Ιράκ να μην εκτελεστεί ο Τάρεκ Αζίζ, πρώην υπουργός του ιρακινού δικτάτορα Σαντάμ Χουσεΐν, παρά την καταδίκη του σε θάνατο, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν.



"Η θέση των Ηνωμένων Εθνών για τη θανατική ποινή είναι γνωστή, είμαστε αντίθετοι στη θανατική ποινή και φυσικά, όπως και σε άλλες περιπτώσεις, ζητούμε να μην εφαρμοστεί η θανατική ποινή", δήλωσε ο Μάρτιν Νεσίρκι.

Το ιρακινό Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο καταδίκασε σε θάνατο την Τρίτη τον Τάρεκ Αζίζ για "εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας", την περίοδο της καταστολής των σιιτών τη δεκαετία του 1980.

Φυλακισμένος μετά την παράδοσή του στα τέλη Απριλίου του 2003, ένα μήνα μετά την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ, ο πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός, καταδικάστηκε σε θάνατο μαζί με άλλους δύο πυλώνες του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν, τον πρώην Υπουργό Εσωτερικών Σααντούν Σακέρ, και τον πρώην γραμματέα του δικτάτορα, Αμπεντ Χμούντ.

Οι καταδικασμένοι σε θάνατο έχουν διορία ενός μηνός για να ασκήσουν έφεση. Εάν η θανατική ποινή επιβεβαιωθεί, θα πρέπει ακόμη να εγκριθεί από το Προεδρικό Συμβούλιο, πριν εφαρμοστεί

 
 
news247.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου