Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Εργοστάσια Δίχως Αφεντικά στην Αργεντινή! Μήπως Πρέπει να Γίνει και στην Ελλάδα?

Η περίπτωση της Αργεντινής πριν από σχεδόν 10 χρόνια θα μπορούσε να παρομοιαστεί με την περίπτωση της Ελλάδας του σήμερα. Τότε η Αργεντινή -το άλλοτε παράδειγμα προς μίμηση του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος- προσέφυγε στο ΔΝΤ για να δανειστεί και να ξεπεράσει την εγχώρια κρίση. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά σε όλους, καθώς η χώρα χρεοκόπησε και ένα τεράστιο μέρος του πληθυσμού βυθίστηκε στην φτώχεια, εκατομμύρια άνθρωποι έμειναν άστεγοι και ένα τεράστιο ποσοστό των θέσεων εργασίας χάθηκαν.



Το 2001,κατα το μεγάλο οικονομικό κραχ στην Αργεντινή το εργοστάσιο κεραμικών Zanon κλείνει αφήνοντας τους εργάτες απλήρωτους. Οι αγανακτησμένοι εργάτες λαμβάνουν την απόφαση να προχωρήσουν στην απαλλοτρίωση του εργοστασίου χωρίς αρχικά να υπάρξει καμία αντίδραση από τον Zanon. Έτσι στο αυτοδιαχειριζόμενο πλέον εργοστάσιο οι μηχανές ξαναπαίρνουν μπροστά.



Το εγχείρημα των εργατών είναι επιτυχές καθώς η επιχείρηση ξανά γίνεται κερδοφόρα, και προσφέρει 170 νέες θέσεις εργασίας. O Luigi Zanon προσπαθεί με νόμιμα και παράνομα μέσα να ανακτήσει το εργοστάσιο… Ωστόσο οι εργάτες με την αλληλεγγύη από την κοινωνία καταφέρνει και αντιστέκεται στην καταστολή.

Το εργοστάσιο ανήκει πλέον οριστικά στους εργαζόμενους και με το νόμο. Το επαρχιακό νομοθετικό σώμα τάχθηκε υπέρ της απαλλοτρίωσης του εργοστασίου κεραμικής και της παράδοσης του στο συνεταιρισμό των εργαζομένων για να το διαχειριστούν νόμιμα και όπως αυτοί νομίζουν.

Το δρόμο της Zanon ακολούθησαν και πολλά άλλα εργοστάσια στην χώρα, δείχνοντας σε όλους μας ότι ακόμα και στις μέρες μας είναι εφικτός ένας άλλος τρόπος να λειτουργεί η αγορά προς όφελος των εργατών και των λαϊκών μαζών και όχι προς όφελος των αφεντικών…



ΠΗΓΗ http://newdimensioncosmos.wordpress.com/

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου