Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Θρήνος για το θάνατο του πρώην προέδρου της Αργεντινής

Εκατοντάδες μηνύματα συλλυπητηρίων από ολόκληρη τη Λατινική Αμερική και δεκάδες χώρες από όλο τον πλανήτη φθάνουν στο Μπουένος Άιρες μετά τον αιφνίδιο θάνατο, από καρδιακή ανακοπή, του πρώην προέδρου, Νέστορ Κίρσνερ.

Οι πρόεδροι της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες, της Χιλής, Σεμπαστιάν Πινιέρα, της Ουρουγουάης, Χοσέ Μουχίκα, της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος, της Παραγουάης, Φερνάνδο Λούγο και του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα αναμένεται να παραστούν στην κηδεία του πρώην προέδρου και γενικού γραμματέα της ένωσης των χωρών της Λατινικής Αμερικής (UNASUR).

Ο Λούλα κήρυξε τριήμερο πένθος στη Βραζιλία και ανέφερε ότι ο Κίρσνερ «ήταν πάντα σπουδαίος σύμμαχος και αδελφικός φίλος». Πρόσθεσε ότι ο ρόλος του στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική ανοικοδόμηση της χώρας του και η αφοσίωσή του στην μάχη για την ολοκλήρωση της Νότιας Αμερικής ήταν αξιοσημείωτα στοιχεία της προεδρίας του.

Ο Τσάβες, στενός σύμμαχος του Κίρσνερ στην διάρκεια της προεδρίας του (2003-2007), εξέφρασε συλλυπητήρια στη χήρα του-την πρόεδρο Κριστίνα Φερνάντες δε Κίρσνερ. «Πόσο μεγάλος πόνος! Τι μεγάλη απώλεια για την Αργεντινή και την Αμερική μας! Ζήτω ο Κίρσνερ για πάντα», έγραψε στο Twitter.

Τη συμβολή του στην εξέλιξη της Αργεντινής εξήρε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ενώ ο Ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ Λουίς Ροδρίγκες Θαπατέρο, ανέφερε ότι συγκινήθηκε βαθιά από το θάνατό του, σε μήνυμά του προς την πρόεδρο Κριστίνα».

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, χαρακτήρισε τον εκλιπόντα φίλο των Ηνωμένων Εθνών που πάντοτε πίστευε στην πολυμερή συνεργασία. Ενώ ο διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, εξήρε τον τρόπο που αντιμετώπισε την οικονομική κρίση στη χώρα του--η οποία από πολλούς αποδόθηκε στις πολιτικές του Ταμείου στη λατινοαμερικάνικη χώρα. Ο Κίρσνερ κατάφερε να μειώσει δραστικά το βάρος του χρέους, να αποφύγει την περαιτέρω αποδιάρθρωση της αργεντίνικης οικονομίας και να την επαναφέρει σε τροχιά ανάπτυξης μετά την κρίση του 2001.

Ο Χιλιανός πρόεδρος Πινιέρα ανέφερε ότι είχε αναπτύξει στενή σχέση και αληθινή φιλία με την Κριστίνα Φερνάντες και τον εκλιπόντα σύζυγό της. «Με επηρέασε έντονα» η είδηση, πρόσθεσε, ενώ το Κογκρέσο της Χιλής τήρησε ενός λεπτού στην μνήμη του, όπως και ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (OAS). Ο Χοσέ Μιγκέλ Ινσούλσα, ΓΓ του OAS, επισήμανε την δέσμευση του εκλιπόντος "στην ειρήνη και στην ολοκλήρωση" της Λατινικής Αμερικής.

Ο συντηρητικός πρόεδρος της Κολομβίας, Σάντος, χαρακτήρισε το θάνατο του Κίρσνερ «μεγάλη απώλεια για την ήπειρο».

Συγκέντρωση πολιτών έξω από το προεδρικό μέγαρο

Χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στην Πλάσα δε Μάγιο, ενώ ο χώρος μπροστά στο προεδρικό μέγαρο μετατράπηκε σε αυτοσχέδιο βωμό, με λουλούδια, χειρόγραφα σημειώματα και σημαίες προς τιμήν του Κίρσνερ.

Στελέχη κομμάτων και κινημάτων, νέοι και ηλικιωμένοι, εργάτες και μέλη της εργατικής τάξης συγκεντρώθηκαν για να εκφράσουν τη θλίψη τους. "Κριστίνα, κουράγιο" και "Τώρα, πιο Αργεντινός από ποτέ", έγραφαν μερικά από τα μηνύματα που αφέθηκαν έξω από το προεδρικό μέγαρο, όπου θα τελεστεί η κηδεία του πρώην προέδρου σήμερα Πέμπτη. "Ευχαριστώ, Νέστορ, που έκανες την Αργεντινή να σταθεί ξανά στα πόδια της", έγραφε ένα άλλο μήνυμα.

Στελέχη του Περονικού κόμματος, του οποίου ο Κίρσνερ υπήρξε ηγέτης ως το θάνατό του, στελέχη συνδικάτων, μέλη κοινωνικών κινημάτων όπως οι Μητέρες και οι Γιαγιάδες της Πλατείας Μαΐου, συμμετείχαν στη συγκέντρωση, στην οποία κατέβηκαν ακόμη και κυβερνητικοί υπουργοί.



news247.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου