Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΟ ΙΡΑΝ : Εκρήξεις σε μυστική βάση

Σύμφωνα με ισραηλινές πληγές καταστράφηκε το μεγαλύτερο μέρος των εκτοξευτήρων των ιρανικών πυραύλων από εκρήξεις σε μυστική βάση του Ιράν. Παραμένει μυστήριο πώς προκλήθηκαν.


Μία άκρως μυστική ιρανική στρατιωτική εγκατάσταση επλήγη από τριπλή έκρηξη, στις 12 Οκτωβρίου.


Σύμφωνα με ισραηλινές δημοσιογραφικές πηγές, στη συγκεκριμένη τοποθεσία βρίσκονταν αποθηκευμένοι οι περισσότεροι από τους εκτοξευτήρες πυραύλων SHAHAB-3,
μέσου βεληνεκούς, οι οποίοι θα χρησιμοποιούνταν κατά των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ και κατά του Ισραήλ, σε περίπτωση πολέμου.

Σύμφωνα με την επίσημη αναφορά, 18 στρατιώτες σκοτώθηκαν από τις εκρήξεις, ενώ άλλοι 14 τραυματίστηκαν. Η βάση Imam Ali όπου σημειώθηκε το περιστατικό, βρίσκεται στο όρος Zagros, κοντά στην πόλη Khorramabad, στη δυτική ιρανική Επαρχία Lorestan.

Αυτή η τοποθεσία είχε επιλεγεί με κριτήριο το υψόμετρο, που θα καθιστούσε τις βολές πιο εύστοχες και δυσκολότερη την προσέγγισή της από τους εχθρούς, είτε από τον αέρα, είτε από το έδαφος. Απέχει 400 χιλιόμετρα από τη Βαγδάτη και σημαντικές αμερικανικές βάσεις στο κεντρικό Ιράκ και 1.250 χιλιόμετρα από το Τελ Αβιβ και το κεντρικό Ισραήλ. Και οι 2 στόχοι βρίσκονται εντός του βεληνεκούς των πυραύλων SHAHAB-3.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το Ιράν είχε διαθέσει εκατοντάδες εκατομμύρια για την κατασκευή τους. Κάτω από τη συγκεκριμένη βάση και σε μεγάλο βάθος υπάρχει δίκτυο ευρύχωρων σηράγγων. Κατά περίεργο τρόπο, στο σημείο αυτό έλαβαν χώρα 3 εκρήξεις, καταστρέφοντας μεγάλο αριθμό εκτοξευτών και προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές, ενώ κατέστησαν τις εγκαταστάσεις προσωρινά ανενεργές.

Στην επίσημη εκδοχή για το συμβάν, η Τεχεράνη αρνήθηκε ότι το γεγονός ήταν αποτέλεσμα «τρομοκρατικής επίθεσης» και ισχυρίστηκε ότι η έκρηξη προκλήθηκε από πυρκαγιά, που επεκτάθηκε στο χώρο φύλαξης των πυρομαχικών της βάσης.

 
 
news247.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου