Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ PIMCO : Χρεοκοπία σε τρία χρόνια

Αναπόφευκτη θεωρεί τη χρεοκοπία της Ελλάδας, ο διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης ομολόγων στον κόσμο. Μιλάει για λάθος συνταγή και προσθέτει ότι η χώρα μας θα βγει στις αγορές ακόμη πιο χρεωμένη σε σχέση με την προ μνημονίου περίοδο.

Πιθανό χαρακτήρισε το σενάριο χρεοκοπίας της χώρας μας, ο επικεφαλής της Pimco, της μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης ομολόγων στον κόσμο, Μοχάμεντ Ελ Εριάν και προβλέπει ότι η Ελλάδα θα φτάσει σε αδιέξοδο το 2013.



Στο πλαίσιο συνεδρίου στη Νέα Υόρκη ο Ελ Εριάν εκτίμησε ότι τα μέτρα περικοπής των δημόσιων δαπανών δεν αρκούν για τη μείωση του δημόσιου χρέους και σημείωσε πως η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους αποτελεί τη μοναδική λύση.

"Η εναλλακτική λύση δεν υπόσχεται ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων απασχόλησης", προσέθεσε.

Υποστήριξε μάλιστα ότι η Ελλάδα είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει σε στάση πληρωμών μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, καθώς οι περικοπές των κρατικών δαπανών δεν θα είναι αρκετές για να μειωθεί το υπέρογκο κρατικό χρέος.

Αντίθετη ήταν η άποψη του προέδρου της Standard and Poor's Στέβεν Σάρμα, ο οποίος απέκλεισε το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας, δεδομένης της ισχυρής βούλησης που υπάρχει να παραμείνει ενωμένη η ζώνη του ευρώ.

Ο Ελ Ριάν όμως επέμεινε ότι στο τέλος της διαδικασίας το βάρος του χρέους πιθανότατα θα είναι μεγαλύτερο απ' ότι ήταν στην αρχή" και υποστήριξε ότι το πιο πιθανό αποτέλεσμα, σε κάποιο σημείο, όταν και το υπόλοιπο σύστημα θα αναγκαστεί, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το θέμα του χρέους".

Να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις του επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν, πριν από μερικές εβδομάδες, για την ενδεχόμενη παράταση της περιόδου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ, είχαν οδηγήσει τα spread των ελληνικών ομολόγων, κάτω από τις 650 μονάδες βάσης.

Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα, και ενώ αναμένεται η ανακοίνωση για την αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009 κοντά στο 15,5% του ΑΕΠ, κινείται και πάλι ανοδικά.




news247.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου