Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΣΤΗΝ Ε.Ε. : Φιμωμένη ελευθερία τύπου

Ελευθεροτυπία! Το νόημα της λέξης, για να κατακτηθεί, απαιτήθηκαν χρόνια αγώνων, προσπάθειες ακόμα και αίμα ώστε να την κατακτήσουμε. Το πετύχαμε όμως; Δυστυχώς η έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα στέλνει τη χώρα μας στην τελευταία θέση στην Ευρώπη, για την ελευθερία του Τύπου και στην 70η στον κόσμο.


Με ειδική καταγραφή, αναφέρεται η Ελλάδα, στην εισήγηση της οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, εξαιτίας της ραγδαίας υποβάθμισής της στην ίδια κλίμακα με τις Φιλιππίνες, την Ουκρανία και το Κιργιστάν.



Η Ελλάδα μοιράζεται την 70η θέση στο σχετικό κατάλογο με τη γειτονική Βουλγαρία, τις Κομόρες, την Κένυα και το Μπενίν, δύο θέσεις κάτω από την ΠΓΔΜ ενώ είμαστε στην τελευταία θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι αιτίες για αυτήν την λυπηρή θέση προβάλλονται οι δικαστικές διώξεις εις βάρος των δημοσιογράφων, οι επιθέσεις των Αρχών στους εκπροσώπους του Τύπου ενώ αναφέρεται και η δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια η οποία ακόμα δεν έχει διελευκανθεί.

Είναι εξίσου λυπηρό όμως πως γενικότερα η Ευρώπη δεν είναι πλέον η κοιτίδα της προάσπισης της ελευθεροτυπίας. Για παράδιεγμα αναφέρεται πως στην Ελβετία οι γελοιογράφοι αποφεύγουν να θίξουν τα εσωτερικά θέματα αλλά προτιμώνται τα εξωτερικά.

Οι πέντε χειρότερες χώρες για την ελευθερία του Τύπου είναι η Ερυθραία, η Βόρειος Κορέα, το Τουρκμενιστάν, το Ιράν και η Μπούρμα.

Μέσα στους πρώτους εννέα μήνες του 2010 έχουν σκοτωθεί 36 δημοσιογράφοι 158 τραυματίστηκαν και 112 κρατούνται.

Ευτυχώς που η δημοσίευση είναι η ψυχή της Δικαιοσύνης κατά τα άλλα.



news247.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου