Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΝΟΙΞΑΝ ΤΑ ΔΥΙΛΙΣΤΗΡΙΑ : Στα όρια της έκρηξης η Γαλλία

Με τον υπουργό Εσωτερικών να δηλώνει ότι δεν θα μείνουν ατιμώρητοι όσοι συμμετείχαν στα επεισόδια σε πολλές πόλεις της Γαλλίας, τη νύχτα ειδικές δυνάμεις διέλυσαν τα μπλόκα στα διυλιστήρια, για να εξασφαλιστούν καύσιμα που είχαν στερέψει. Από το πρωί διαδηλωτές κινούνται για ανακατάληψη και κάνουν και πάλι πορείες


Καζάνι που βράζει και σήμερα η Γαλλία καθώς συνεχίζονται για έβδομη μέρα οι κινητοποιήσεις κατά των μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό.



Αργά χθες τη νύχτα τα CRS- ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας, επενέβησαν προκειμένου να απομακρύνουν τους διαδηλωτές, οι οποίοι είχαν στήσει οδοφράγματα σε τρία μεγάλα διυλιστήρια της χώρας, Λα Ροσέλ, Ντόνζ και Λε Μαν.

Η ατμόσφαιρα ήταν βαρεία καθώς η αστυνομία κάνοντας χρήση χημικών έσπασε το κλοιό που είχαν δημιουργήσει εργάτες, εκπαιδευτικοί και λιμενεργάτες ώστε να καταστεί δυνατή η διανομή μεγάλων ποσοτήτων καυσίμων.

Η αντιπαράθεση σκληραίνει μεταξύ κυβέρνησης και συνδικάτων. Την ώρα που ο υπουργός Εσωτερικών Μπρις Ορτεφέ δήλωνε πριν λίγο ότι "Κατά τη διάρκεια της νύχτας άνοιξαν τρία μεγάλα διυλιστήρια, με αποτέλεσμα να είναι πλέον δυνατή η διανομή εκατομμυρίων λίτρων καυσίμων στην αγορά" τα συνδικάτα αναμένεται κατά τη διάρκεια της ημέρας να αποκλείσουν μιας στρατηγικής σημασίας δεξαμενή καυσίμων κοντά στη Μασσαλία, από όπου γίνεται ο ανεφοδιασμός των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων και των αεροδρομίων της Μασσαλίας και της Νίκαιας.


Όπως μεταδίδει το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων πρόσβαση στο αεροδρόμιο της Τουλούζης δεν είναι εφικτή, καθώς περίπου 200 υπάλληλοι της Airbus και της Air France εμποδίζουν την κυκλοφορία των οχημάτων.


Την ίδια στιγμή παρουσία του πρωθυπουργού Φρανσουά Φιγιόν εκπρόσωποι των βενζινάδικων, των οδηγών βυτιοφόρων και των μεγάλων και τα μεγάλα σούπερ-μάρκετ συμφώνησαν να "μοιραστούν" τα αποθέματα βενζίνης που διαθέτουν, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες. Επίσης δεσμεύτηκαν να επιστρατεύσουν ακόμη και βυτιοφόρα από άλλες χώρες για τη μεταφορά καυσίμων.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Μπρις Ορτεφέ, σε συνέντευξης Τύπου που οργανώθηκε μια ημέρα μετά τα νέα επεισόδια ανάμεσα σε νέους και αστυνομικούς σε προάστιο του Παρισιού και στη Λυών δήλωσε πως οι αστυνομικές δυνάμεις δεν θα αφήσουν "ατιμώρητους τους αλήτες" αναφερόμενος στα επεισόδια που σημειώθηκαν στο περιθώριο των διαδηλώσεων κατά τη χθεσινή ημέρα. "Μέσα σε μια εβδομάδα, έγιναν συνολικά 1.423 συλλήψεις και 149 από τους συλληφθέντες έχουν ήδη προσαχθεί" ενώπιον της δικαιοσύνης, πρόσθεσε ο Γάλλος υπουργός.


Μόνο χθες έγιναν 290 συλλήψεις διαδηλωτών στο Παρίσι όπου πολλές εστίες συγκρούσεων έλαβαν χώρα. Πιο συγκεκριμένα συγκρούσεις ξέσπασαν έξω από λύκειο στη Ναντέρ (Από εκεί ξεκίνησε ο Μάης του 68) , όπου νέοι έκαψαν ένα αυτοκίνητο και πέταξαν πέτρες σε αστυνομικούς.

Μία δεύτερη εστία υπήρξε στην place de la Rebublique- Πλατεία Δημοκρατίας- όπου νεαροί επιτέθηκαν σε αστυνομικούς και έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων.


Συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών ξέσπασαν και σε άλλες πόλεις με πιο επεισοδιακή αυτή στη Λιόν όπου οι νεαροί λεηλάτησαν καταστήματα και οι αστυνομικοί αντέδρασαν με ρίψη χημικών και δεκάδες συλλήψεις.

Εκατοντάδες σχολεία και κολέγια είναι υπό κατάληψη, ενώ οι σπουδαστές συμμετείχαν ενεργά στη νέα πανεθνική απεργία που κήρυξαν τα εργατικά συνδικάτα χθες.

Ο Ορτεφέ προειδοποίησε "όλους εκείνους που θέλουν να αναζωπυρώσουν το μίσος, να προκαλέσουν τις δυνάμεις ασφαλείας και να εμποδίσουν την έκφραση της δημοκρατίας ότι δεν τους αφήσαμε και δεν θα τους αφήσουμε να το κάνουν.



news247.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου