Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ ΣΤΗ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ : Η πώληση όπλων του αιώνα

Στη μεγαλύτερη και ακριβότερη πώληση στην ιστορία των ΗΠΑ σε στρατιωτικά αεροπλάνα, ελικόπτερα και τζετ προχώρησε η αμερικανική κυβέρνηση προς τη Σαουδική Αραβία. Η συμφωνία προβλέπει την πώληση 84 καινούργιων F-15 και την αναβάθμιση 79 άλλων σε χρονικό διάστημα 15-20 ετών


Στη μεγαλύτερη και ακριβότερη πώληση στην ιστορία των ΗΠΑ σε στρατιωτικά αεροπλάνα, ελικόπτερα και τζετ προχώρησε η αμερικανική κυβέρνηση προς τη Σαουδική Αραβία. Η συμφωνία ανέρχεται στα 60 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ αναμένεται να δημιουργήσει 75.000 θέσεις εργασίας.



«Το σχέδιο προβλέπει την πώληση δεκάδων καταδιωκτικών και βομβαρδιστικών αεροσκαφών F-15 και τριών τύπων ελικοπτέρων, των Apache, Black Hawk και Little Bird», δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικών και Στρατιωτικών Υποθέσεων των ΗΠΑ, Άντριου Σαπίρο.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η πώληση αυτή «δεν θα πρέπει να υπερβεί τα 60 δισεκατομμύρια και θα είναι, σε περίπτωση που υλοποιηθεί το σύνολο της σύμβασης, η μεγαλύτερη πώληση όπλων που έχουν κάνει μέχρι σήμερα οι ΗΠΑ». Άλλωστε, η Σαουδική Αραβία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους αγοραστές όπλων στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Η συμφωνία προβλέπει την πώληση 84 καινούργιων F-15 και την αναβάθμιση 79 άλλων, ενώ η παράδοση των αεροσκαφών αναμένεται να ολοκληρωθεί σε χρονικό διάστημα 15-20 ετών.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Φίλιπ Κρόουλι, είχε δικαιολογήσει τον Σεπτέμβριο τη στρατιωτική συνεργασία με το Ριάντ «λόγω των εύλογων ανησυχιών που αναπτύσσει η Σαουδική Αραβία και οι άλλες χώρες σχετικά με την ανάδυση του Ιράν».

Το Κογκρέσο έχει την ευκαιρία να τροποποιήσει και να καθυστερήσει τη συμφωνία αυτή με τη σειρά του, σε διάστημα 30 ημερών, ενώ ο Άντριου Σαπίρο, δήλωσε ότι δεν αναμένει εκδήλωση αντίθεσης του Ισραήλ στο θέμα αυτό.

Το σχέδιο διέρρευσε τον περασμένο μήνα, όταν αξιωματούχοι φέρονται να δήλωσαν ότι στο σχέδιο πώλησης συμπεριλαμβάνονται αντι-ραντάρ, πύραυλοι ακριβείας, κατευθυνόμενες βόμβες και πύραυλοι Hellfire. Ωστόσο, στη συνέντευξη τύπου της Τετάρτης, δεν αναφέρθηκε η πώληση πυραύλων.

«Η πώληση αυτή θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα προς όλες τις χώρες ότι είμαστε δεσμευμένοι για την υποστήριξη της ασφάλειας των βασικών εταίρων και συμμάχων μας στην Περσικό Κόλπο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή», κατέληξε ο Άντριου Σαπίρο.

 
 
news247.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου