Την ανάγκη προσφυγής σε ιατρική βοήθεια σε ποσοστό που ξεπερνά το 40% λόγω ανασφάλειας και άγχους για την απώλεια εργασίας, καταγράφει το Ευρωβαρόμετρο για τους Έλληνες, την ώρα που οι ευρωπαίοι πολίτες εμφανίζονται σίγουροι και ασφαλείς
Εργασιακά ανασφαλείς, αγχωμένοι εξαιτίας του φόβου που προκαλεί το ενδεχόμενο να χάσουμε τη θέση εργασίας μας, αλλά και με ορατή πλέον την τάση να προσφεύγουμε σε ειδικούς για ιατρική στήριξη αποδεικνύονται οι Έλληνες σε τελευταία έρευνα του Ευρωβαρόμετρου για την ψυχική υγεία, η οποία διενεργήθηκε σε 27 κράτη - μέλη και παρουσιάστηκε τη Δευτέρα.
Στην έρευνα παρουσιάζεται το 42% των Ελλήνων να ζει υπό καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας, ενώ στην Ευρώπη κατά μέσο όρο μόνο ένας στους τέσσερις (το 25%) αισθάνεται ότι απειλείται η εργασία του.
Ωστόσο παρά το άγχος (54%) και κατάθλιψη (33%), οι Έλληνες αποφεύγουν να ζητήσουν βοήθεια από ειδικό, ή φαρμακευτική αγωγή που βρίσκεται σε ποσοστό 3% , σχεδόν το χαμηλότερο εντός Ε.Ε.
Περισσότερο ανασφαλείς από τους Έλληνες εμφανίζονται μόνο οι Λετονοί, όπου το ποσοστό αγγίζει το 58%, ενώ τρίτοι κατατάσσονται οι Λιθουανοί με ποσοστό 41%.
Στην Ελλάδα τα ποσοστά αυτών που νιώθουν ιδιαίτερη ένταση και κόπωση τον περισσότερο καιρό είναι μεγαλύτερα από τον κοινοτικό μέσο όρο.
Όσον αφορά τους κλάδους επαγγελμάτων, στους οποίους εμφανίζεται ενισχυμένο το αίσθημα της ανασφάλειας, η έρευνα αποκαλύπτει ότι οι χειρώνακτες εργάτες και τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, ανεξαρτήτως φύλου ή ηλικίας αισθάνονται να κινδυνεύουν περισσότερο. Αντίθετα, αυτοί που αισθάνονται ότι η απασχόλησή τους ταιριάζει με την εκπαίδευση και την κατάρτισή τους είναι όσοι κατέχουν διευθυντικές θέσεις και εν γένει όσοι ανήκουν στα υψηλά εισοδηματικά και κοινωνικά στρώματα.
Ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους (22% στην Ελλάδα) αισθάνεται ότι η εργασία του είναι κατώτερη των ικανοτήτων που διαθέτει.Παρά τη σημαντικού βαθμού συνειδητοποίηση της εργασιακής ανασφάλειας και των συναισθηματικών συμπλεγμάτων που τους ταλανίζουν, οι Έλληνες είναι πολύ λιγότεροι σε σύγκριση με τον μέσο όρο που αναζήτησαν ιατρική βοήθεια για την αντιμετώπιση τω προβλημάτων τους, κατά τους τελευταίους 12 μήνες.
news247.gr
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου